Razlomci, cijeli brojevi, linearne jednadžbe s jednom nepoznanicom… a ima toga još! I sve se „naguralo“ baš u 6. razred, kad učenici i često (na žalost!) počinju s uzimanjem instrukcija iz matematike.

razlomci

Zašto?

Ako pitate predškolsko dijete koliko je pola kruha, znati će. I sigurno zna koliko je četvrt pizze, a i puno više od toga! Onda najednom, u toku 5. i još češće 6. razreda, počinje zbrka s razlomcima i bitka s matematikom! Pa ispadne da više nismo sigurni ni u pola kruha!

 

Pravila za računanje razlomcima sasvim su drugačija od pravila za računanje prirodnim brojevima. Ako je učenje svedeno na nizanje nepovezanih pravila (bez ikakvog razumijevanja) koje treba memorirati, dolazi do problema. Tim više ako dijete ne vizualizira razlomak, pa npr. uz ½ „ne vidi“ pola kruha, pizze, pola čokolade, …

Kada se na sve još nadovežu i pravila za računanje cijelim brojevima i rješavanje jednadžbi, jasno je kolika zbrka nastaje u glavi! Posljedica nerazumijevanja koncepta razlomka je i sljedeće (greška koja se potkrade i srednjoškolcima!):

 

1/3 + 1/3 = 2/6 (pogrešno zbrojeni brojnik i brojnik i nazivnik i nazivnik) = 1/3 !

 

Ne morate biti matematičar kako biste uočili nelogičnost!

1/3 + 1/3 = 1/3 ?

Nemojte čekati maturu da biste ovo išli ispravljati! Ne samo zbog mature. Matematika nikako nije skup nepovezanih pravila za računanje koje treba memorirati i ponavljati onako kako su nam rekli!

 

Matematika ima puno različitih strana, i svakog može nečim zainteresirati i privući! Poznavajući probleme iz prakse, složili smo niz radionica na temu razlomaka, kao i na temu cijelih brojeva i rješavanja jednadžbi. Razlomke crtamo, mjerimo, degustiramo, slušamo, … opipljivi su i konkretni. I tek kad su nam sasvim jasni, zapisujemo brojeve.

 

U svakom slučaju, mislimo kako je bolje spriječiti nego liječiti! I puno više od toga. Želimo Vašoj djeci pokazati pravu stranu matematike, inspirativnu, zabavnu, otvorenu! Kako bi učenje postalo nešto što nas veseli i inspirira. I kako bismo usput razvili važne životne vještine rješavanja problema, povezivanja, zaključivanja.